Varför Rhodesian ridgeback?

Rhodesian ridgeback är en speciell ras med något säregna egenskaper som skiljer den från många andra raser. Just dessa speciella sidor har gjort att jag kommit att älska rasen otroligt mycket. Rhodesian ridgeback är inte rasen för alla men för dig som den passar kommer den leta sig djupt in i hjärtat.

Rasen kommer från början från södra Afrika där den har hjälpt befolkningen med jakt, vakt och att skydda boskapen från rovdjur som till exempel lejon. Därför krävdes det en stark, uthållig, snabb och modig hund. Dessa egenskaper premierades i aveln och finns kvar än idag, även om rasen används främst som sällskapshund nu för tiden. Vid jakt jagade hundarna tillsammans i flock och använde sig av strategier med snabba rörelseförflyttningar för att trötta ut de lejon och annat vilt som jagades.

Benämningen ”Rhodesian ridgeback”

Rhodesian ridgeback1922 kom den första rasstandarden och beskrivningen. Det skedde i Rhodesia som idag heter Zimbabwe. Ordet ridgeback i namnet kommer sig av den karakteristiska randen (ridgen) av bakåtgående hårstrån på hundens rygg. Rasen är som sagt i huvudsak en sällskapshund idag, även om några individer används i jakt. Det innebär inte att det är en hund som tycker om att ligga på sofflocket hela dagarna.

Karakteristiskt

Rasen kräver generellt sett mycket motion i förhållande till många andra hundar och passar dig som tycker om att vara ute och röra dig i skog och mark. Rasen passar sig utmärkt som motionskompis och trivs att vara med familjen på äventyr. Just den här egenskapen att hundarna vill vara nära mig är något som jag uppskattar jättemycket! Det man kan tänka på är att Rhodesian ridgeback avlades på sina starka vaktegenskaper och att dessa finns kvar än idag. Det finns en hel del av både vakt och jakt i de här hundarna och man kan behöva jobba en del i fostran för att det inte ska ta över i vardagen. Det bästa är om man börjar redan när den lilla valpen kommer hem för att guida och vägleda den i de rutiner och regler som gäller i hemmet och på promenaden.

Fler egenskaper

Även om det är hundar som gärna är nära sin ägare och tyr sig till denna så finns det en hel del självständighet i rasen. Får man en individ som är lite osäker och rädd av sig så behöver man arbeta en hel del och man har fördel om man har hundvana sen tidigare. Med mycket tydlighet och positiv uppmuntran får man en trogen och lojal vän i vått och torrt. När det gäller främlingar så brukar intresset vara svalt. Till storleken är det en stor, stark och kraftfull hund. Och mycket vacker! Styrkan och storleken till trots är det en elegant och smidig hund. Att stå på ett fält eller i skogen och se en Rhodesian ridgeback sträcka ut sig är magnifikt! Den vackra röda färgen, som ibland bryts av med vita fält på bröstkorg och tassar, lyser alldeles otroligt ljuvligt i solen. Ännu en fördel med dessa vackra och trevliga hundar är att de inte kräver någon pälsvård. Den korta pälsen sköter sig själv bortsett från några bad då och då. Naturligtvis ska man sköta om klor, tänder och så vidare för att hålla sin hund i gott skick.