Vad bör man tänka på när man skaffar en valp

Har du bestämt dig för att skaffa valp? Grattis! Du har en alldeles fantastiskt mysig, rolig och utvecklande tid framför dig. Samtidigt är sannolikheten ganska stor att du även har ett och annat tillfälle av förtvivlan att vänta. Alla valpar är olika och man bör vara förberedd på att det kan innebära oväntade utmaningar lite titt som tätt. Att vara kreativ, lyhörd och att träna på att läsa av sin hund är viktiga tips. Använd ditt sunda förnuft, gå på magkänsla och lyssna gärna på andras råd men lär dig att sålla. Hunduppfostran och -ägande har ofta många likheter med barnuppfostran. Det innebär att man måste hitta sin egen vardag och hur man vill ha det med sin hund, samt använda metoder som man tror på och trivs med. Den lilla valpen och senare unghunden kommer att testa dig i olika situationer och det gäller att vara förberedd – och veta att det blir lättare med tiden. Har man haft hund tidigare vet man ungefär vad man ger sig in på men är det den första hunden kan man behöva förbereda sig lite extra för att känna sig trygg när den lilla valpen väl kommer hem.

skaffar en valp

Intresse och engagemang

Det allra första man ska tänka på är att tänka igenom alla stadier av hundägandet och om man har den tid och det intresse som krävs. Att ha hund kräver engagemang och den tid och energi man lägger ner de första åren har man igen flera gånger om under resten av hundens liv. Har du tiden och orken att gå de promenader och annan motion som krävs, att socialträna hunden i olika sammanhang, träna den för att ge stimulans och viktiga kunskaper och kanske gå någon kurs för att få råd, stöd och inspiration? Svarar du ja på detta så är det dags för nästa steg. Bestämma dig för vilken ras.

Valet av ras

Att välja ras är det allra viktigaste beslutet. Därför har jag skrivit en helt egen flik om just detta (Vilken hundras passar dig?). När du valt ras är det dags att kika på vilka uppfödare som finns inom rasen. Kontakta dessa för att få mer information om rasen och deras uppfödning. Lägg ner tid på att kontrollera så hälsan hos hundarna tidigare i linjerna är bra. Bilda dig en uppfattning om vilken kennel du kan tänkas köpa ifrån och berätta för uppfödaren att du är intresserad av en valp när det blir aktuellt. Att hitta rätt valp kan och ska ta tid.

Förberedelser

Innan valpen kommer hem finns det mycket att förbereda. Se till att foder och all utrustning finns hemma. Det viktigaste är foder, mat- och vattenskål, en trevlig sovplats där hunden kan få vara ifred, halsband eller sele och koppel samt bajspåsar. Någon rolig leksak kan vara bra att förbereda när det är dags att etablera er relation. Se till att huset är valpsäkrat så den inte kan skada sig. Detsamma gäller trädgården. Var ledig den första tiden när valpen kommer hem och kom även ihåg att det dröjer en tid innan man kan börja lämna hunden ensam kortare stunder.