Lydnadsträning är att förena nytta med nöje! När ni tränar lydnad får hunden jobba med huvudet och blir mer nöjd och harmonisk i vardagen. Samtidigt lär du den saker som du har nytta av i många olika situationer och kan exempelvis ha den lös på olika platser. Lydnad kan innebära lite olika saker. Vardagslydnad är något som alla hundar bör erbjudas redan från att de kommer hem. Man smyger in träningen på ett lekfullt sätt så blir det någonting naturligt i det gemensamma livet. I vardagslydnaden ingår exempelvis att hunden ska komma på inkallning, kunna stanna, gå bra i kopplet och moment som sitt och ligg. Allt du tycker att den behöver kunna. Man kan även träna in särskilda moment som ingår i de olika hundsporterna som innehåller lydnad. De presenteras lite längre ner. Vid träning bör man först se till att hunden är engagerad och tycker att det är roligt. Sen börjar man träna in detaljerna och belöna när hunden gör rätt. Har man aldrig tränat lydnad tidigare så rekommenderas att börja träna med andra eller gå kurs för att få hjälp, stöttning och inspiration. Generellt kan man säga att man börjar träningen väldigt enkelt så att hunden får lyckas vid de flesta försöken, och sedan stegrar man i svårighetsgraden. Ska du till exempel lära hunden att kunna ligga 2 minuter bredvid andra hundar medan du är en bit ifrån (platsliggning) så börjar du med att träna hemma utan störning, en kort stund och nära din hund. När hunden klarar det ökar du på tid och avstånd för att sedan börja träna ute bland andra hundar och människor.
Lydnadsklass
Lydnadsklass, i vardagstal bara just lydnad, kan man träna och tävla med sin hund. Alla hundar får vara med på tävling, både renrasiga och blandraser. Man kan börja lägga grunderna på ett lekfullt och kravlöst sätt redan som valp men för att tävla behöver hunden ha fyllt 10 månader. Det finns olika klasser och man börjar i den enklaste. När man lyckats få tillräckligt goda resultat, ett visst antal poäng vid tävling, så kan man om man vill flytta upp till nästa, svårare klass. Varje tävlingsklass innehåller olika moment. I de högre klasserna ökar kraven och momenten blir svårare att träna in och utföra på tävling. Några moment som ingår i lydnad är platsliggning där hunden ska ligga kvar en tid på ett visst avstånd från sin förare och med andra hundar bredvid sig. Andra moment handlar om inkallning, hopp över hinder, apportering, att hunden ska lägga sig eller ställa sig på kommando och att hunden ska kunna gå korrekt i en fotposition vid förarens sid. I lydnadsklass krävs precision och att man som förare tycker om att nöta och peta i detaljer. Hunden ska utföra momenten snabbt på kommando och korrekt, det vill säga gå och sätta sig rakt samt stanna och lägga sig direkt utan några extra steg.
Rallylydnad
Rallylydnad är en ganska ny hundsport som från början riktade sig till ”den vanliga hundägaren” som inte vill vara så strikt i sin hundträning och vid tävling. Här får man till skillnad mot den vanliga lydnaden prata och uppmuntra hunden så mycket man vill under tävlingen och det gör ingenting om hunden sätter sig eller lägger sig lite snett. Man följer olika skyltar på en bana som talar om de olika momenten, exempelvis sitt, ligg, stå eller gå runt dig. Idag är rallylydnad en omåttligt populär hundsport som lockar allt från den glade amatören till den riktigt inbitne lydnadsnörden. Alla hundar, renrasiga som blandraser, får vara med och tävla.
Brukslydnad
I brukslydnad får endast renrasiga hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben tävla. Brukslydnad tävlas i samband med en annan specialgren, exempelvis sök, spår, rapport, skydd eller patrull. Brukslydnaden likar lydnadsklass med vissa skillnader.