Lär din hund att sitta

Hundar är fantastiska på att lära sig saker, både det vi vill lära dem och oönskade hyss! Genom att träna sin hund kan vi lära dem färdigheter som är nyttiga och användbara i vardagen och vi ger dem samtidigt en uppgift – något som alla hundar mår bra av. Träningen ger mental stimulans och vi slipper rastlösa hundar som kan gå upp i stress och ibland hitta på ofog. Många hundägare upptäcker också de många olika hundsporterna som man kan utöva tillsammans med sin hund i träning och/eller tävling. Sitt är en användbar kunskap som man ofta lär sin hund. Det är praktiskt när den behöver vänta, lugna ner sig eller om man vill tävla. Många hundsporter innehåller nämligen momentet sitt, som lydnad eller rallylydnad. Sitt är dessutom oftast ganska enkelt att lära in och en bra start när man vill lära känna hur hunden fungerar i inlärningssammanhang.

Tips

Lär din hund att sittaHär får du läsa lite generella tips om vad man kan tänka på när man tränar sin hund och hur man kan gå tillväga när man ska lära den att sitta på kommando. Det finns olika metoder för inlärning hos hund men det allra vanligaste nuförtiden är att man använder positiva metoder och uppmuntrar samt visar hunden genom olika typer av belöningar. Belöningarna ökar sannolikheten att hunden upprepar beteenden och vågar försöka. Förr var det vanligare med straff och obehag för att få hunden att lyda, men det är inte alls lika effektivt och definitivt inte lika trevligt vare sig för hunden eller hundtränaren, och relationen riskerar därmed att skadas. En belöning för hunden är vad som helst som den vill ha. Det kan vara social belöning med uppmuntrande röst och klappar, lekbelöning med dig eller leksaker eller godis-/matbelöning. Det är någonting som hunden tycker om att äta.

Ett sätt att gå tillväga

Om du ska lära hunden sitt så plockar du fram en hög med godbitar i små delar. Visa hunden och låt den gärna smaka en för att få upp intresset. Oftast så räcker det att sakta föra upp godbiten ovanför nosen och uppåt. Om hunden sätter sig så säger du ”bra”, ”ja” eller någon annan belöningsmarkering precis när hunden sätter ner rumpan i golvet. Sedan ger du genast hunden en av godbitarna. Upprepa samma procedur. För att få hunden att ställa sig upp kan du locka den framåt med handen eller en godbit. Så snart du märker att hunden förstår vad det handlar om och snabbt sätter ner rumpan så kan du börja övningen med att säga det kommando du vill ha. Oftast är det ”sitt”. Övningen blir då: Du säger ”sitt”, visar med handen om det behövs, säger ”bra” när rumpan kommer ner och ger hunden godbiten.

Om du vill lära hunden att sitta kvar länge så väntar du istället en liten stund innan ”bra” och godbiten levereras. Men det kan du vänta med tills hunden lärt sig att sätta sig snabbt och på bara det muntliga kommandot. När hunden har lärt sig kommandot så är det viktigt att träna utan att hunden vet att du har godis, för att sedan plocka fram belöningen när hunden gjort rätt. Då får du snart en lyhörd och samarbetsvillig hund i alla situationer.